"Донбас" Сергія Лозниці - Відгуки

В рамках 71-Каннського кінофестивалю відбулась прем'єра фільму українського (? - питання відкрите для суперечок) режисера Сергія Лозниці "Донбас". Стрічка відкрила другу за важливість програму фестивалю - "Особливий погляд".

Фільм складається з 13 окремих замальовок, які показують життя на окупованих територіях України.
Представники західної кінопреси сприйняли стрічку загалом позитивно, однак звучать думки, що пересічний глядач навряд чи її сприйме. Відсутність головного героя і чіткої сюжетної арки не йде на користь фільму. Та й стилістично вона вийшла занадто арт-хаусною.

Велику увагу Лозниця приділяє темі фальшивих новин: "Донбас" відкривається сценою, в якій кіномасовка виходить із гримувального трейлера, біжить на локацію, де перед камерами грає ролі свідків бомбування. Не оминає він і тем корупції й абсурдної жорстокості війни.

Загалом, якщо зібрати всі епітети, які вживають відносно "Донбасу", перелік буде якимсь таким: брутальний, цинічний, смішний, абсурдний, заплутаний, іронічний.

Українська критикиня Дарія Бадьор також переглянула фільм і трохи порефлексувала з цього приводу. Якщо коротко, "Донбас" заходить на територію сатири, однак тема збройного конфлікту надто свіжа (ще б пак, він же досі триває), рани надто живі, тож сміятися не виходить. Навпаки, за її словами, деякі українські глядачі, присутні на прем'єрі стрічки, не могли стримати сліз.
Постає питання чи є тут доречною умовність, присутня в попередньому фільмі Лозниці - "Лагідна"?
Як це часто буває з фільмами на важкі/важливі теми, він ставить чимало запитань, і кожен мусить шукати на них відповіді самотужки.

Уривок з фільму:

Рецензії: 



Коментарі

Популярні публікації