Summertime sadness. 12 фільмів для перегляду цього літа

Ртутний стовпчик на градуснику лізе доверху, сил і бажання щось робити стає все менше. Ідеальний час для того, щоб розвалитися на дивані й провести спекотні дні за переглядом хорошого (і не дуже) кіно.

Традиційно намагалася зробити добірку дуже різних фільмів (за настроєм, жанром, датою виходу...), щоб кожен міг вибрати хоча б щось.


"Вихідний день Ферріса Бюллера"


"Вихідний день Ферріса Бюллера" - справжнісінька інструкція про те, як варто провести насичений літній день (у випадку, якщо літня спека ще не прикувала вас до кондиціонованого приміщення): прогулятись містом разом із найкращими друзями, відвідати картинну галерею, а заодно пережити екзистенційну кризу перед якимсь імпресіоністським полотном, взяти участь у параді, заспівавши котрусь із пісень Бітлз, сходити пообідати до шикарного ресторану, видавши себе за багатія, і втекти не заплативши...

Мабуть, найкращий фільм Говарда Г'юза, з яскравими персонажами, смішними моментами й крутим камео геть юного Чарлі Шина. Ферріс Бюллер ламав 4 стіну ще до того, як це стало мейнстрімом. Навіть Дедпул не зміг не віддати йому данину.   

"Вчини правильно"


Спека надворі, спека у людей в головах. З моменту виходу стрічки "Вчини правильно" Спайка Лі пройшло вже майже 30 років, але анічогісінько не змінилося.

Цей фільм - такий собі зріз із життя чорношкірого району Брукліна, на перший погляд геть чужого, але насправді такого знайомого світу.

"Помста"


"Помста" - стильний, якісно знятий, експлойтейшн. Спроба вдихнути нове життя в жанр, на який часто дивляться зверхньо.
Одразу скажу, якщо ви бурхливо реагуєте на (дуже) нереалістичні моменти в кіно - сміливо проходьте повз. 

"Щелепи"


"Щелепи" - фільм, який не потрібно зайвий раз представляти. Стрічка, яка заслужено займає одне з чільних місць у фільмографії Стівена Спілберґа й кіноіндустрії загалом.
Знятий понад 40 років тому, сьогодні він справляє не менш ефектне враження, ніж тоді.

"Спадковість"


Нехай балачки про те, що "Спадковість" безповоротно зруйнує вашу психіку* чи простіше кажучи налякає до всрачки - дуже перебільшені; не можна заперечувати, що це надзвичайно моторошний і майстерно знятий фільм жахів. Його вже можна сміливо ставити в один ряд із легендарними представниками жанру - від "Дитини Розмарі" до "Екзорциста". 

*А може то просто перегляд "Дзвінка" в 9-річному віці мені все вже зруйнував і "Спадковості" просто нічого не залишилось. Ху ноуз, ху ноуз...

"Хлопчик"


Один з ранніх фільмів мого улюбленого Тайки Вайтіті, "Хлопчик" - чарівне сповнене життя кіно про 11-річного новозеландського хлопчика, який фанатіє від Майкла Джексона.

"Відв'язні канікули"


"Відв'язні канікули" - напевно, найбільш літнє й найбожевільніше кіно в цій добірці. Дівчата в бікіні, Джеймс Франко з металевими накладками на зубах, алкоголь, наркотики... суцільний гедонізм у неонових тонах.

"Чаклун" і "Жити й померти в Л.А."


Більшість, коли говорить про "літні" фільми, має на увазі легкі розважальні стрічки. Мені ж на думку чомусь спадає суцільний екзистенціалізм із задурманеною атмосферою. Тому цей перелік не міг обійтися без фільмів Вільяма Фрідкіна - "Чаклун" і "Жити і померти в Лос-Анджелесі". Перший - напружений трилер, події якого розгортаються в пекельних тропіках, другий - не менш напружений детективний бойовик.

"За волею богів"


Щоб трохи розбавити англомовне домінування в цій добірці, а заодно додати трішечки кривавого трешу, 10 місце у переліку посідає фільм Такасі Мііке "За волею богів". В ньому є все, з чим зазвичай асоціюється японське кіно (у мене, принаймні): непристойно привабливі школярі, ріки крові, романтика, місцевий колорит, трохи комічності перемішаної із жахіттям.

"Після роботи"


Затінена більш відомими стрічками Мартіна Скорсезе, комедія "Після роботи" - класичний приклад сюжету "коли все йде не так". Дійсно смішний фільм з ідеальною для гумористичного жанру тривалістю - 1,5 години.

"Весна"


Гаразд. Комедія була, бойовик був, фільм
жахів теж, детектив, треш... Залишилась мелодрама.
Як написав Девід Ерліх, "Весна" - гібрид "Перед світанком" і "Американського вовкулаки в Лондоні". Чи вдале це поєднання вирішує кожен сам)


Коментарі

Популярні публікації