"American Animals" - Рецензія

Трейлер "Американських тварин" один з найоманливіших, які мені доводилося бачити. Фільм доволі чітко позиціонувався як художній дебют Барта Лейтона (режисера крутої документалки "The Imposter"), хоча насправді він таким не є. Не на 100% принаймні.

Стрічка "Американські тварини" знаходиться на роздоріжжі двох жанрів, і хоча документальних частин у ній значно менше, ніж художніх, а сцени, що відтворюють події - домінуючі (та, до того ж, рясніють знайомими обличчями), "по духу" вона все одно ближча до документального кіно. Напевно тому, що через постійне вклинювання коментарів реальних  дійових осіб, щось втратилось. Адже художнє кіно, поміж іншим, є ефективним засобом для ескапізму, а повноцінно зануритись у вигаданий світ, коли тобі постійно нагадують про те, що він зовсім не вигаданий, - важкувато.

Цікаво, що цей прийом - об'єднати два (ледь не протилежні) способи розповідати історію - робить фільм водночас і більш об'ємним, і неначе руйнує його.

Режисер занадто захоплюється формою, забуваючи додати глибини. Тим не менш, знімає він майстерно, бездоганно вибудовуючи напругу, цього не заперечиш.
"Американські тварини" зняті в дусі Девіда Фінчера, і хоча Лейтону до нього далеко, його фільм захоплює і не відпускає до самого кінця.

Розповідаючи реальну історію вустами реальних людей, кінокартина "Американські тварини" продовжує "тренд" фільмів, які наближаються до дійсності набагато ближче, ніж зазвичай ("Розповідь", "Донбас"), які піддають сумніву людську пам'ять та використовують документальні чи псевдодокументальні вставки, щоб посіяти сумнів у реальності.

Чи був цей експеримент вдалим? Це питання відкрите. Але можна з впевненістю сказати, що Барт Лейтон - режисер, за яким варто слідкувати.

4-

Коментарі

Популярні публікації