"The Gentlemen" - Відгук


Меттью Мак-Конагі в стильних костюмах у клітинку, Чарлі Ганнем у в'язаному кардигані, Г'ю Ґрант у водолазці, Генрі Ґолдінґ у лоферах із леопардовим принтом, Мішель Докері на божевільно високих шпильках, старовинні паби та маєтки... якщо напружитися, можна відчути запах дорогого віскі, сигар і смак міцного чорного чаю. "Джентльмени" Ґая Річі – добряча порція естетичного задоволення, нехай із дещо стерильною картинкою. Що ж до всього іншого... у мене не дуже гарні новини. Однієї гангстерської тематики замало, щоб назвати цей фільм "поверненням до витоків". Виникає враження, що в Річі криза середнього віку, до якої додалися нотки сентиментальності (перед нами фільм про... любов?!). "Джентльмени" – надто млява стрічка, їй не вистачає динамічності, якогось вогнику; жарти ніби й присутні, але їх замало (принаймні вдалих). Словом, фільм банально нуднуватий (а це важко пробачити, стрічці, персонаж якої закидає таке "Розмові" Копполи)). Підозрюю, частково проблема в дубляжі, який знівелював прекрасні акценти героїв, зокрема ірландську вимову Коліна Фаррелла (хоча по-іншому ж ніяк), загубив різноманітну гру слів і колорит, а також згладив кути – мені не вдалося розгледіти страшних расизму, гомофобії та сексизму, в яких "Джентльменів" так активно звинувачують (хоча, можливо, справа ще й у тому, що рівень толерантності в моїй крові недостатньо високий; я б, наприклад, навпаки додала у фільм побільше русофобії 😁). Треба буде обов'язково потім передивитися в оригіналі.

Водночас не скажеш, що стриманість не пасує цій картині. Можна припустити, що це "не баг, а фіча", зрештою, "Джентльмени" – консервативне кіно, яке немовби критикує молоде покоління, протиставляючи його поважним "попередникам". До того ж згідно зі сюжетом головний герой стомився від насилля й хоче відійти від злочинної діяльності, тобто зниження градусу шаленства таки напрошується. Проте в такому разі йому не вистачає атмосфери та, можливо, рефлексії. Тобто він недостатньо розважальний, щоб сприйматись як легка кримінальна комедія, і недостатньо змістовний, щоб залишати після себе якийсь слід.

А втім, фільм мені радше сподобався, ніж ні. Важко встояти перед стрічкою, яка кидає в тебе Фаррелла, Ганнема, Ґранта й Стронґа (останній тут трохи занадто клоун, але нехай), та й Мак-Конагі тут нічогенький)

3-

P.S. Spoiler: *Хтось мені пояснить, що це в британців за зацикленість на їбанні свиней?!)))*

Коментарі

Популярні публікації