Фестиваль "Санденс" - фільми, на які варто чекати


Цієї неділі завершився один з найбільших кінофестивалів незалежного кіно - "Санденс".
Кіносезон 2018 року, можна сказати, почався офіційно.

Тож давайте розберемося, які фільми вартують нашої уваги, появи чого в кінотеатрах чи на стрімінґових сервісах ми чекатимемо з нетерпінням.


"Hereditary

Фільм жахів, який називають "емоційним тероризмом", "гіпнотичною кульмінацією 50-річної історії горору", "Екзорцистом" нового покоління", "стрічкою, яка засяде глибоко у вашій голові й чекатиме, щоб налякати вас, коли ви вимкнете світло чи сядете за родинну вечерю" :О


"Wildlife"

Режисерський дебют улюбленця кіноманів, актора Пола Дано, з Кері Малліґан, Джейком Джилленголом і Едом Оксенбульдом у головних ролях. 

"Дике життя" екранізація однойменного роману Річарда Форда, сімейна драма, розказана вустами хлопчика, на чиїх очах розвалюється шлюб його батьків.

Акторські дебюти часто бувають невдалими, але, судячи з усього, Полу Дано вдалося оминути цієї долі. Фільм отримав схвальні відгуки, особливо часто відмічають Кері Малліґан, що зіграла в стрічці ледь не найкращу свою роль.

"Sorry to Bother You

Як хтось влучно написав у коментарі до однієї рецензії: "Будь ласка, візьміть Лакіта Стейнфілда і Тессу Томпсон у всі майбутні фільми, а ще вмонтуйте їх у деякі вже зняті". Ці двоє - вже достатня причина, щоб чекати "Вибачте, що турбую". Але гляньте, що пише про фільм IndieWire: "Вибачте, що турбую" - удар у сонячне сплетіння, "Пастка" на кислоті, що поєднує візуальну влучність Спайка Джонса з політичною чутливістю Спайка Лі". 
*shut up and take my money*

"Damsel

Милий, іронічний, феміністичний вестерн "Дівиця" від братів Зеллнерів, що зняли мій улюблений фільм 2014 року - "Куміко, мисливиця за скарбами". Та ще й з Мією Васіковською, Робертом Паттінсоном і мініатюрним конем Баттерскотчем у головних ролях. Що ще треба для щастя?


"Colette

"Великі очі", але про письменників. Кіра Найтлі грає французьку письменницю Колетт, яка була змушена видавати свої твори під іменем свого чоловіка. На відміну від фільму Бертона, автори "Колетт" не роблять із чоловіка (якого грає Домінік Вест) негідника, він радше просто людина свого часу. Ба більше, приблизно з середини стрічки починається локальна сексуальна революція, герої Найтлі й, власне, Веста починають кохатися з усіма, хто потрапляє їм на очі. Make of that what you will ;)

"Mandy

Тут, здається, вже й казати нічого не треба х) 

"Madeline’s Madeline

Фільм "Мадленова Мадлен", здається, найоригінальніша річ у цьогорічній програмі Санденсу. Поки не зовсім зрозуміло, чому саме, але кажуть, це щось геть нове у кіномистецтві. Таке зазвичай розділяє глядачів, love it or hate it і все таке, але я заінтригована.


"Assassination Nation

Анонімний хакер починає тероризувати мешканців маленького містечка викладаючи у вільний доступ їхню особисту інформацію. Це розв'язує злі язики, що приводить до істерії, а істерія - до насилля.

Просто гляньте на цей кадр! 

Художній дебют режисера документального фільму "Самозванець" який ви ще й досі не подивились і дарма Барта Лейтона, герої якого сплутали своє життя з кіном і вирішили організувати одну з найзарозуміліших афер в історії США.
В головних ролях: Баррі Кеоґан і Еван Пітерс.

"Piercing

Екранізація однойменного роману Рю Муракамі від режисера гіпнотичної кінокартини "Очі моєї матері" Ніколаса Пеша (з Крістофером Ебботтом і Мією Васіковською у головних ролях) розповідає про чоловіка, який сказавши дружині, що йде у справах, вирушає до готелю, плануючи замовити ескорт послугу і вбити повію, яка нічого не підозрюватиме.

Не складно здогадатися, що перед нами розгортатиметься сюжет, в якому "мисливець сам стає здобиччю".
Приблизно як і в іншій екранізації роману Муракамі від Такасі Мііке - "Кінопроба".

"The Tale

"Історія"- автобіографічний фільм режисерки Дженніфер Фокс, у якому вона рефлексує і аналізує власний досвід -  її зґвалтували в 15-річному віці. 

Дехто звинувачуватиме фільм у кон'юктурності, але, згідно з відгуками, перед нами потужний фільм на актуальну тему, та ще й інноваційний у художньому плані. Про акторську складову переживати не доводиться, адже головну героїню грає Лора Дерн.

"Lizzie

Психологічний трилер про реальну історію Ліззі Борден, американки, яку звинувачували у кривавому вбивстві батька і мачухи (сокирою). 1893 року після судового процесу Ліззі було виправдано. Це одна з найгучніших справ в історії США.

Хлоя Севіньї зіграла Ліззі Борден, а Крістен Стюарт перевтілилась у Бріджит Салліван, покоївку, з якою, за однією з теорій, у Ліззі був таємний роман. Батьки Ліззі дізналися про нього і це нібито штовхнуло дівчину на вбивство.

"The Miseducation of Cameron Post

"Неправильне виховання Кемерон Пост" отримав головний приз кінофестивалю. В головних ролях: Хлоя Ґрейс Морец, Саша Лейн ("American Honey") і Форрест Ґудлак ("The Revenant"). 

Події стрічки розгортаються в 1993 році й розповідають про тінейджерку Кемерон Пост, яку консервативні тітка з дядьком змушують пройти репаративну терапію, щоб "вилікувати" її гомосексуальність.

Фільм на актуальну тему, який скоріше за все загубиться в тіні режисерського проекту Джоеля Едґертона "Boy Erased"що може похвалитись значно зірковішим акторським складом.
Але судячи з усього, не можна пропускати жодну з цих стрічок.

Щороку кіномитці дарують нам хоча б одну історію про дорослішання, від якої всі у захваті. 2018 претендентом на це звання стає "Восьмий клас".

"Чесний, відкритий, relatable...фільм лише нагадує типову комедію про невдаху-тінейджерку, що протистоїть популярним однокласницям і закохується у хлопців, за цим ховається серія пікантних замальовок, що складаються у винятковий і зосереджений портрет юнацької бентеги".



Honorable mentions
  • "The Kindergarten Teacher" - Меґґі Джилленгол у ролі виховательки дитячого садка, що стає одержимою своїм учнем, якого вона вважає юним генієм
  • "Burden" - Ґарретт Гедлунд в ролі колишнього ку-клукс-кланівця, що стає на праведний шлях
  • "Nancy" - Андрея Райсборо (Яка приїхала на Санденс із трьома фільмами! Окрім "Ненсі" її можна буде побачити в "Менді" та вищезгаданій "Ноші") грає жінку, яка переконана, що в дитинстві її викрали. А ще тут грає Стів Бушемі ;)
  • "Matangi/Maya/M.I.A." - документальний фільм про співачку M.I.A
  • "Leave No Trace" - Бен Фостер у більш реалістичній версії "Капітана Фантастіка"
  • "Monsters and Men" - історія про вбивство чорношкірого чоловіка полісменом, розказана з кількох точок зору
  • "Blaze" - художній фільм Ітана Гоука про музиканта Блейза Фоулі



Коментарі

Популярні публікації