"The Favourite" - Відгук

Бездоганний фільм. Той випадок, коли порівняння зі Стенлі Кубриком ("Баррі Ліндоном" у цьому випадку) не виглядають вульгарним перебільшенням. Хоча в мене першою асоціацією були фільми Пітера Ґріневея з нотками Монті Пайтона.

Перед нами "любовний" трикутник. Королева Анна – геть безпомічна в державних справах закомплексована жінка, надламана трагізмом своєї долі (ціла купа кроликів у спальні королеви спершу виглядають по-дитячому кумедно, але це лише до моменту, коли ми дізнаємось, що вони символізують) та гниттям власного тіла. Вона може й була б не проти брати більше участі у вирішенні долі країни, але їй не дають. Зокрема Сара Черчиль – фаворитка королеви, подруга дитинства, коханка. Як співає Жанель Моне: "Everything is sex. Except sex, which is power. You know power is just sex...". Для Сари близькість з королевою стає доріжкою до влади, можливістю приймати доленосні рішення (а заодно отримувати бонуси у вигляді палаців 😀). Ось бажання кузини Сари, Ебіґейл, значно прозаїчніші. Її не цікавлять глобальні питання, ні, через ліжко королеви вона хоче повернути колишнє становище в суспільстві, мати змогу розважатись і не переживати за те, що може потрапити на вулицю й стати повією. Саме її прибуття в королівський палац руйнує так добре налагоджену систему.

Важко виділити когось одного з цієї трійці. Усі акторки видають потужні перформанси. Олівія Колман додає об'єму, робить живою героїню, яка з легкістю могла перетворитися на опудало для глузування. Для Емми Стоун роль у "Фаворитці" стала найкращою у кар'єрі. Тут стають у пригоді її здібності в комедії, але й холоднокровну стерву вона відігрує бездоганно. Рейчел Вайс, можливо, трохи губиться на фоні Олівії та Емми, але також досконала в своєму образі.

З решти акторського складу окремої згадки заслуговує Ніколас Голт. Шкода, що його зазвичай якось не дуже серйозно сприймають...

Це найбільш глядацький фільм Йорґоса Лантімоса. Він дуже (ДУЖЕ) смішний і позбавлений надмірних дивацтв, характерних його попереднім стрічкам. Водночас він все одно відчувається як фільм Йорґоса, немов сценарій спеціально для нього писали. Хоча помітила, що ті, кому абсурдність ранніх стрічок Лантімоса не припадала до душі, більш прихильно ставляться до "Фаворитки" (і навпаки). Я ж у захваті від усього, що знімає цей фантастичний грек!

Оператор Роббі Раян тут творить справжні дива. Безмежно красивий фільм. Природне освітлення! 😍 Також цікаві прийоми з об'єктивом "риб'яче око".

Мій улюблений фільм 2018.

5+

P.S. Очевидно, дуже рада, що не полінувалася попертися аж у Київ на цей фільм, але тепер на мене чекає два місяці справжнісіньких мук, бо я вже не можу дочекатися нагоди передивитися його (разів п'ять). Що ж, поки що доведеться по колу крутити трейлер.

Коментарі

Популярні публікації