"Chernobyl" (1 серія) - Відгук

Фільми жахів ніколи не будуть (мене) по-справжньому вражати, бо хіба може бути щось страшніше за реальне життя. Усі спроби уявити й описати пекло бліднуть на фоні палаючого реактора ЧАЕС, апокаліптичної атмосфери хаосу та розуміння, що все, на що ти зараз дивишся, відбувалося насправді. Але найбільше дрижаки пробирають від наївності та неусвідомлення, від сцен з дітьми, які радіють радіоактивному попелу, немов першому снігу.

Проте справа не лише в "справжності", адже є чимало фільмів, які ґрунтуються на реальних катастрофах, але водночас не викликають такий вир емоцій, як перший епізод серіалу "Чорнобиль". Напевно, справа в ненависті. На відчуття трагізму накладається чи не найсильніша негативна людська емоція – ненависть. До комунізму, до Радянського Союзу, до гнилої антилюдської системи, для якої не існувало поняття цінності життя, а люди були лише гвинтиками в механізмі.

Хоча не варто недооцінювати роботу авторів серіалу. Перша серія знята надзвичайно майстерно – скрупульозно вивірена напруга, відчуття невідворотності. Жодної лірики, глядача одразу занурюють у водоверть жаху. Усе виглядає аж занадто достовірно (слава богу,  обійшлося без акцентів).

Не знаю, чому мене так приваблюють похмурі та наскрізь просякнуті безнадією твори, після яких хочеться забитися в куток. Якийсь психічний мазохізм...

5+

Коментарі

Популярні публікації