OIFF-2019 - "U311 Черкаси"

«U311 Черкаси» викликав справжні овації на прем'єрі. Глядачі аплодували стоячи впродовж усіх фінальних титрів та й протягом самої кінокартини зривалися оплески. Воно й не дивно, «Черкаси» – справді якісне глядацьке кіно, видовищне та життєве.

Кінокартина розповідає про оборону однойменного морського тральщика в березні 2014 року,  під час анексії Криму. Хоча події фільму починають розгортатися ще в 2013 році, що дозволяє нам краще познайомитися з героями, це підкреслює переломний момент «пробудження національної свідомості», а стрічка, за словами режисера Тимура Ященка, – саме про це.

Під час створення фільму його авторів консультував командир корабля Юрій Федаш, який був присутній на прем'єрі; участь у зйомках брали члени екіпажу «Черкас». Звісно, це не документальна картина, тому Ященко дозволив собі деякі відхилення від історичної достовірності заради художнього ефекту. Федаш спершу виступав проти таких змін, але зрештою погодився, що вони виправдані, або просто змирився. Фільм і справді викликає сильні емоції, б'є в болючі точки.

Окремо хочеться​ згадати акторів, вони створили виразних персонажів, які не схожі на функції, а виглядають, як живі люди.

З технічного боку стрічка також вражає. Особливий ефект створює звук і музичний супровід.

У широкий прокат «U311 Черкаси» вийде 27 лютого 2020 року.
Між іншим, голова Держкіно Пилип Іллєнко, який також був на прем'єрі, запевнив, що прокатна версія стрічки (що буде трішки коротшою за режисерську), не зважаючи на доволі велику кількість лайки, матиме рейтинг 12+, щоб її могло побачити якомога більше глядачів, зокрема й молодшого віку. Тому дематюкація фільму не загрожує. 😁


4


P.S. А трейлер, пам'ятаю, мені не сподобався)

Коментарі

Популярні публікації