БЛІЦВІДГУК: «Pig», «Old», «The Sparks Brothers», «Mandibules» та інше

На носі Одеський кінофестиваль, тому треба бігом писати відгуки на нещодавно переглянуті фільми, адже потім буде вже пізно. Дуже хочу зафіксувати момент, коли найкращим фільмом року була драма з Ніколасом Кейджем у ролі мисливця за трюфелями!

«Свиня»

Якщо після перегляду трейлера хтось вирішив, що це такий собі «Джон Вік» з поросям замість собаки, хочу сказати, що цей опис не міг би бути більш далеким від правди. «Свиня» – це дуже красивий, меланхолійний фільм про любов і втрату. По духу він ближчий до «Ровера», але більш поетичний. Одна з найкращих ролей у кар'єрі Ніколаса Кейджа, Алекс Вулфф дуже вдало відігрує другу скрипку. До того ж це найкраща стрічка про їжу з часів «Рататуя». 

5–

«Час»

Краса стрічок Ш'ямалана (принаймні частини його фільмографії) в тому, що їх можна дивитися іронічно, отримуючи насолоду від дурнуватих сюжетів (які водночас не позбавлені макабричного), сміховинних діалогів і комічної гри акторів, а можна цілком серйозно шукати і знаходити в них певну філософію, елегантну режисерську роботу та співчуття до персонажів. «Час» – не виняток. Що це, ненавмисна комедія чи екзистенційні жахи про життя, яке спливає надто швидко? Why not both?

4–

«Брати Спаркс»

Документальний фільм Едґара Райта про найвідоміший невідомий гурт в історії музики. Я вперше дізналася про братів Мейлів оце зараз, після того як Леос Каракс зняв за їхнім сценарієм і з їхніми піснями мюзикл «Аннетт». Тим цікавіше було дивитися Райтовий документальний фільм, що працює як вилите на голову відро крижаної води (а ще дає ствердну відповідь на запитання, чи може чоловік з гітлерівськими вусиками бути привабливим). Неймовірно недооцінений гурт, який вплинув на цілу купу музикантів і цілі музичні течії. Але водночас це надихаюча історія двох братів, яких не зламали невдачі, які вперто гнули свою лінію і продовжують це робити. «Sparks» – це саундтрек мого 2021 року.

4+


«Невдалий трах, або Шалене порно»

Трошки розчарована новим фільмом мого улюбленого румуна. Перша частина дуже хороша,  влучно передає смішні та огидні сторони життя в Східній Європі, друга частина викликає змішані почуття, третя відверто стомлює. Багато з цього вже було в «Мені байдуже, якщо ми ввійдемо в історію як варвари», а сценами несимульованого сексу нікого вже не здивуєш (принаймні мені так здавалося, чимало людей називають таке рішення дуже сміливим). Загалом це така груба сатира на лицемірне суспільство, і з цього боку, мабуть, фільм вдався. Я таки оцінила фінальну сцену.

Окремо хочу поаплодувати компанії «SvoeKino», яка рекламувала фільм як скандальну комедію і заманила купу народу на показ стрічки румунської нової хвилі (звичайно, назва теж зіграла свою роль). Так, не всі досиділи до кінця (десь половина вийшла на середині), але ж за квитки вони заплатили)) Справді щиро вдячна, бо інакше не світило би мені піти у вінницьке кіно на фільм Раду Жуде.

3+

«Жувальця»

Квентін Дюп'є завдає нового удару! Історія про двох пришелепкуватих друзів, які знаходять у багажнику викраденої машини гігантську муху й вирішують видресирувати її, щоб вона  грабувала банки, – це саме те, чого чекаєш від режисера «Шини» та «Оленячої шкіри». А ще тривалість цього фільму 77 хвилин! Ідеально!

4–


«Ми є Ми поруч»

Усе дуже погано.

1+


«Локі»

Wibbly wobbly, timey wimey. Lokis are hot. Multiverse is cool. End of review.

4+

Коментарі

Популярні публікації