"Заборонений" - Відгук













Уф. Навіть не знаю, може просто прочитаєте мій відгук на "Крути" та й розійдемось?

Уже по трейлерам було зрозуміло, що нічого хорошого від цього фільму чекати не варто. Чесно кажучи, це й фільмом назвати важко. Типова теледрама, яку можна побачити на СТБ чи Інтері, яка чомусь замахнулася на постать Василя Стуса. Якщо оцінювати її в такому розрізі – питань не виникає: ні до поверхневої любовної лінії з недоречними сценами ревнощів дружини Василя, ні до театральної гри акторів, ні до бутафорного антуражу (перука акторки, яка грала Аллу Горську, снитиметься мені в нічних жахіттях), ні до слабкого сценарію. Зрештою, теми він піднімає важливі й актуальні, тому аудиторії "Кріпосної" його буде корисно подивитися. Мені ж на всі недоліки закрити очі важко. Особливо зважаючи на важливість і актуальність. Я знову повертаюся до думки, що кіно про геніальних людей не можуть знімати нездари. "Заборонений" занадто багато на себе бере й не витримує цієї ваги. Його важко та гірко дивитися. Так, частково через те, що робиться за вікном ("Це ж виходить, що Стус виборював і загинув за таку незалежну Україну, в якій його адвокат зміг стати депутатом і членом комітету з прав людини"). Але низька якість стрічки ситуацію тільки погіршує. Простими словами, Стус заслуговує на більше.

Рвана оповідь, яка переривається недолугими вставками архівного відео (я ще розумію, якби вони відігравали роль пунктирних знаків між часовими стрибками, але ж водночас вони розділяли сцени, які відбувалися поспіль). Поділ на розділи лише підсилює враження телевізійності. Жахливий музичний супровід. Неоковирні сцени (*КДБістка демонструє свою силу в тюремній бані* 😶). Сумнівне рішення з гейською лінією (так, там навіть таке є). Але найголовніше, мені не вистачило Стуса. Не знаю чому, не можу сказати, що в Дмитра Ярошенка мало екранного часу, можливо, так здається через останній розділ, у якому він неначе зникає, а головними на сцені стають антагоністи.

Звісно, емоції "Заборонений" викликає. Але це аж ніяк не заслуга авторів стрічки. Це сила нашої історії та людей, які її творили. Виникає складна ситуаці, виходу з якої я не можу назвати: знімати про це кіно необхідно, але ми ще не доросли до того, щоб робити це на відповідному рівні. Тож маємо те, що маємо. Подивимося, що вийшло в Аґнешки Голланд.

2

P.S. Сцену з Медведчуком до фільму повернули, але його прізвище жодного разу не звучить. Такий собі "анонімний адвокат Василя Стуса".

Коментарі

Популярні публікації